שש השכבות

מאת: יוכי קשת ודוד ויז'נסקי.  מנהלת אקדמאית של המגמה לרפואה סינית

על פי הנומרולוגיה הסינית, האנרגיות של 4 הכיוונים, 4 העונות וארבעת המימדים מתאספות אל עבר מרכז הצומת, אל נקודה חמישית, המהווה את נקודת המפגש והמאסף. המייצגת את מקום הפעולה של הארבע.

שש השכבות

מכאן החשיבות של המספר 5 כמייצג את הצומת בה האנרגיה QI הופכת לחיים גשמיים.

האדם היושב במרכזה של צומת זו אליה מתאספות 4 האנרגיות השמימיות (קוסמיות) מהווה את האלמנט המחבר בין שמיים וארץ. מכאן שהמספר 5 מסמל את הדרך או הנתיב שבה חיים מתגשמים ומתבטאים מתחת לשמיים ועל פני האדמה.

בעוד המספר 5 מייצג את המיקרוקוסמוס, מייצג המספר 6 את המקרוקוסמוס. במספר 6 באים לידי ביטוי יחסי התקשורת המורכבים בין אנרגיות היין והיאנג . תקשורת זו מתקיימת דרך 6 מרידיאני היין ו 6 מרידיאני היאנג היוצרים ביחד שישה זוגות מסלולים (MAI)

מערכת היחסים בין 5 האלמנטים ו- 6 החלוקות או שכבות פועלת לשם וויסות אנרגיות הגוף הפנימיות עם האנרגיות החיצוניות של עולם התופעות. איזון והרמוניה יוגדרו כאן כמצב בו נוצרת בגוף תהודה המתאימה עצמה למקצבים המחזוריים המשתנים של הטבע והיקום.

שש השכבות

שש השכבות עוסקות בהִרמוּן ובתיווך אך לא בין שמיים וארץ קדומים אלא בין מערכות ייניות ויאנגיות חיות וקיימות. את המודל ניתן לבחון מכמה זוויות הסתכלות שונות: מצד אחד, כמערכת פיזיולוגית אורגנית שחלקיה השונים מסודרים בעמדות שטחיות ועמוקות, ייניות ויאנגיות וממלאים תפקידים המוגדרים על-פי מיקומם. מצד שני, ככלי לזיהוי פתוגנים בגוף, עומק חדירתם, חומרת המחלה וקביעת הגישה הטיפולית המתאימה. ושלישית, מודל שש השכבות נתפס כמנגנון שתפקידו להתאים את האדם על כל השינויים ותהליכי החיים המתרחשים בגופו אל התמורות המחזוריות של הסביבה הטבעית בה הוא חי ופועל. SU-WEN פרקים 29-31

בקלאסיקה של הקיסר הצהוב מציג רופא הקיסר Qi-Bo תמונת התפתחות של מחלה חיצונית מרגע פלישת הפתוגן לרבדיו השטחיים של הגוף, דרך מאבקיו עם מערכות הגנה פנימיות יותר ועד התנחלותו במעמקי ה-YIN.

"ביום הראשון, אלו המרידיאנים של ה טאי יאנג (tai-yang) שלפוחית השתן והמעי הדק (SI-BL ) שמותקפים. החולה יציג סמפטומים של :כאבי ראש, כאבים בעורף, כאב באזור החוליות המותניות, נוקשות שרירים לאורך עמוד השידרה, וכאבים מפושטים בכל הגוף.

ביום השני , אלו המרידיאנים של היאנג מינג ( (yang- mingהמעי הגס והקיבה (LI-ST ) שיותקפו. החולה יציג סמפטומים של: חום עם תחושת כאב בעיניים, יובש באף, שנתו תהיה חסרת מנוחה, ומצב רוחו מוטרד ומודאג.

ביום השלישי, אלו המרידיאנים של שכבת השאו יאנג (shao-yang) כיס המרה והתלת מחמם (GB-TW) שיותקפו. מרידיאנים אלו זורמים בצידי הגוף ומגיעים לאוזניים. החולה יציג סימפטומים של כאבים בצידי הגוף, כאבים בחזה, וירידה באיכות השמיעה.

בשלב זה של הפתחות המחלה, התמונה הקלינית היא של פגיעה בכל מרידיאני היאנג, אך עדיין אין פגיעה באברים הפנימיים. אם יצליח המרפא ליזע את הגוף, יחול שיפור והחלמה. והיה ולא חל ריפוי בשלב זה:

ביום הרביעי, המחלה תוקפת את מרידיאני היין. בתחילה את שכבת הטאי יין (tai-yin ) ריאות וטחול (LU-SP) מרידיאנים אלו חוצים את הבטן ומגיעים אל החזה. החולה מראה סימפטומים של נפיחות בבטן, ויובש במעברי הנשימה. ללא צמא.

ביום החמישי, המחלה חודרת אל שכבת השאו יין ((SHAO-YIN ופוגעת במרידיאנים של הלב והכליות (HT-KI) . מרידיאנים אלו עוברים באזור החזה ומגיעים אל הלשון. החולה יסבול מיובש בפה ובלשון, ויחווה תחושת צמא.

ביום השישי, המחלה מגיעה אל שכבת הז'ואי יין (chueh – yin) ופוגעת במרידיאני מעטפת הלב והכבד (PC-LIV). מרידיאנים אלו עוברים בסמוך לאזורים הג'ניטליים ומגיעים אל הכבד. החולה יסבול מתשישות, ותחושת כיווץ וכאב באזורים אלו."

קיימות מספר גישות קליניות לטיפול בסינדרומים של שש השכבות. בפרק זה של המאמר, נדון בטיפול דרך נקודות ההגנה –Penn  Points

הטיפול דרך נקודות ההגנה

במצבי עודף, המאפיינים בעיקר את שלוש שכבות היאנג, הגישה הטיפולית תהיה שימוש בנקודות פיזור לשם הפגת הגודש. הרעיון העומד מאחורי השימוש בנקודות אלו הוא שכל איבר מיוצג לאורך השנה על ידי נקודה הפועלת ישירות עליו. נקודות אלו נקראות PENN POINTS או נקודות הגנה.

הכלל הוא: כאשר איבר מותקף ע"י עודף של איבר אחר או ע"י מאפיין של חמשת היסודות (אקלים, צבע, טעם חוש, וכו') ניתן יהיה להשתמש בנקודות ה PENN בטיפול. דוגמאות לשימוש בנקודות ההגנה – PENN – בטיפול בשש השכבות

1. כאשר שכבת ה TAI YANG נפגעת, היא מותקפת ע"י רוח ו/או קור. התמונה הקלינית תראה: רגישות לקור, דופק איטי וצף ולשון דקה חיוורת ולחה. המרידיאנים שנפגעים: שלפוחית השתן והמעיים הדקים (SI-BL ) המתקיף הוא הקור. הקור הוא האקלים של אלמנט המים (KI-BL) הבחירה אם כן תהיה נקודות המים/קור (מעיין) של המרידאנים שנפגעו דהיינו: BL 66 ו SI 2כנקודות מפתח ראשונות ( אם כי לא בהכרח יחידות) לטיפול בשכבה.

2. כאשר שכבת ה – SHAO YANG נפגעת, מותקפת היא ע"י רוח ואש. התמונה הקלינית תראה: חום וצמרמורות, טעם מר בפה, דופק מהיר והדוק ולשון אדומה עם חיפוי צהוב. המרידיאנים שנפגעים: כיס המרה והתלת מחמם (GB-TW) במקרה שהסימפטומים הם יותר של אש במערכת, הנקודות הראשונות שתבחרנה לטיפול הן נקודות החום/ אש (נהר) – TW 6 ו GB 38 במידה וישנם גם סימפטומים של רוח: טעם מר בפה, כאבים משתנים, וכו', נוסיף נקודות של עץ/רוח (פלג) דהיינו: GB41 ו TW3.

3. כאשר שכבת ה- YANG MING נפגעת, היא מותקפת ע"י יובש. התמונה הקלינית תראה: יובש במעיים (נטיה לעצירות), חום, רגישות בבטן, כאבים באזור הקיבה, בחילות והקאות. הדופק עמוק ומהיר והלשון מחופה במרכזה במעטה עבה ושמנוני. המרידיאנים המעורבים הם: הקיבה והמעיים הגסים (ST-LI ). המתקיף כאן הוא היובש. היובש הוא האקלים של אלמנט המתכת. לכן הנקודות הראשונות שתבחרנה לטיפול תהיינה נקודות היובש/ מתכת (באר) דהיינו: ST45 ו LI1.

4. כאשר שכבת ה- TAI YIN נפגעת, היא מותקפת ע"י לחות. התמונה הקלינית תראה: תחושת כבדות, נימול בגפיים, נטייה לשלשולים, ערפול חשיבתי, גוון צהבהב בפנים, עייפות וחוסר צמא (בעיקר בשל תחושת המלאות הנגרמת ע"י עודף ליחה). הדופק מלא ומתגלגל והלשון חיוורת עם חיפוי לבן. המרידיאנים המעורבים הם : הטחול והריאות (SP-LU ). המתקיף הוא הלחות. הלחות היא האקלים של אלמנט האדמה. לכן הנקודות הראשונות שתבחרנה לטיפול תהיינה נקודות הלחות/אדמה (פלג) דהיינו: SP 3 ו LU9 נקודות אלו מטפלות היטב במצבים של עודף לחות ובנוסף, הן נקודות בעלות אופי מחזק בהיותן נקודות המקור (YUAN) של הטחול והריאות. מאחר והתמונה הקלינית של שכבה זו היא של עודף מחד ( מלאות וכבדות) , וחולשה מאידך (עייפות ושלשולים) הרי שנקודות אלה משיגות מטרה כפולה.

במידה וללחות מתווספת תחושת קור, נקודות נוספות זמינות לדיקור תהיינה : LU5 ו SP9 הן נקודות המים/ קור/ים (מעיין).

5. בשכבת ה- SHAO YIN יש יותר אנרגיה QI- מאשר דם – XUE. (פרק su wen 24 ) היאנג של הכליות נותן מהאנרגיה שלו ליאנג של הלב. לכן, כאשר שכבה זו נפגעת ע"י קור, סימן הוא שישנו חוסר יאנג בגוף. התמונה הקלינית במקרה זה תראה: רגישות לקור, תחושת גפיים קפואים, ישנוניות, מצב רוח ירוד, כאבים במפרקים, יובש בפה ובגרון ותחושת צמא. הדופק הוא דק וחלש.

במקרה זה של עודף קור, הנקודות הראשונות שתבחרנה לטיפול תהיינה נקודות המים/קור ים (מעיין) של הכליות והלב דהיינו: HT 3 ו KI 10. בנוסף, ניתן לדקור את BL23 ו BL14 נקודות ה- SHU בצרוף מוקסה לחיזוק היאנג של האברים.

נקודות נוספות לטיפול תהיינה נקודות החיזוק העונתיות, שתבחרנה בהתאמה לעונה בה ניתן הטיפול.

6. בשכבת ה- CHUEH YIN יש יותר דם (XUE ) מאנרגיה (QI ). שני סוגי התקפה על השכבה יתכנו: האחד – קור, והשני – תערובת של קור וחום. מכאן התפישה שהאנרגיה השולטת בשכבה זו היא הרוח הגורמת לסימפטומים לשנות את פניהם תדיר.

מאחר ובשכבה זו יש יותר אנרגיית יין מאשר יאנג, כאשר קור חודר למרידיאני השכבה: הכבד ומגן הלב : בין הסימפטומים נראה, כאבים באזורים הג'ניטליים, התכווצויות שרירים, תחושת נוקשות בגוף, חוסר ויטליות ותחושת דכדוך ומסכנות. הדופק הוא חלש ודק. הלשון חיוורת ודקה. הרעיון הטיפולי יהיה: חיזוק היין ע"י דיקור נקודות המים/קור/ ים במקרה זה: LIV 8 ו PC 3.

כאשר אנרגיית היין נחלשת, התמונה הקלינית תהיה: מצב מעורב של חום וקור בשכבה. החום תוקף לרוב את החלק העליון של הגוף ( דרך מרידיאן מעטפת הלב) בעוד הקור את החלקים התחתונים שלו (דרך מרידיאן הכבד). בין הסימפטומים: צמא, דיזנטריה, תחושת מועקה בחזה, כאבים באזור הלב. או בחילות, נטייה להקאות, והתקפי רעב כמאפייני קור בכבד.

ניקוז החום יעשה ע"י דיקור בנקודות האש/ מעיין : LIV 2 ו PC 8 . ואליהן יתווספו נקודות המחזקות אנרגיה ודם כמו: CV 4 , CV 6, CV 17 .

לסיכום

טיפול דרך נקודות ה- Penn – עוקב אחר דרך החשיבה המעמיקה של הפילוסופיה הסינית הקושרת בין עולם התופעות להתבטאותן דרך יסודות הבריאה. פעם נוספת אנחנו נוכחים לדעת שכאשר הסיפור מסופר נכון, כלומר לוקח בחשבון את יחסי הגומלין העמוקים המתקיימים בין הטבע לאדם, כך הטיפול מדוייק ושלם יותר.